måndag 16 mars 2009

Råslöjd- Tacotråg



När jag först fick reda på att vi skulle göra tråg, mig är traditionell svensk slöjdprodukt med bestämt utseende, ville jag gå emot strömmen. De flesta tråg är ovala i sin skålform och jag ville skoja till det och istället göra en bamsekåsa. Min urgröpning blev då rund. När jag var färdig med grovhuggningen ångrade jag mig redan, jag hade då sovit på saken och ville nog egentligen göra ett mer traditionellt tråg. Nu stog jag inför valet att börja om eller göra det bästa med det jag hade. Jag valde att fortsätta med det jag påbörjat, men bestämde mig att behålla två handtag. Jag uppskattad everkligen att jobba med tråget men var aldrig riktigt nöjd med resultatet, något som jag förstärkte med färg. Inspirerade av klara färger, som ofta förekommer i reklamer för tacos, rött, grönt och gult, målade jag mitt tråg som förvandlats till något jag kan le åt.

Jag har trots allt lärt mig mycket under tiden och blivit stadig på hand med skärverktyg, bildhuggarjärn, karvsnittskniv och tälgkniv.

Det didaktiska tänket som jag fört har cirkulerat runt svårigheterna med att motverka sprickbildning, då tråget torkar. I grundskolan bör man kanske inte jobba med så stora projekt i rått virke. Det är bättre att jobba i mjuka torra träslag som t.ex lind. Svårigheterna att låta unga elever arbeta med yxa och skäckelyxa kan också diskuteras (särskilt i lärarrummet och på föräldramöten).

1 kommentar:

  1. Intressant att se att den råa slöjden äntligen verkat nått in på lärarutbildningen, den lös med sin frånvaro när jag pluggade.

    SvaraRadera